Bluetooth, NFC i Wi-Fi má možného nástupce

UWB

Už na začátku letošního roku se do světa technologických novinek či chytrých telefonů začalo pomalu ale jistě vkrádat označení UWB. Tajemná zkratka, která skrývá staronovou technologii založenou na vysokofrekvenčním vysílání s krátkým dosahem, si dost možná již brzy získá i vás. Standart UWB, který byl vyvinutý zhruba před dvaceti lety, si novou popularitu rozhodně zaslouží. Díky svým vlastnostem by mohl již brzy strčit do kapsy Bluetooth, Wi-Fi nebo třeba mobilní platby prostřednictvím NFC.

Budoucnost s UWB

Produkty, které v sobě budou mít zabudovaný standart UWB, udělají svým majitelům o poznání jednodušší život. V oblasti internetu věcí jde totiž technologie doslova na dračku. Například čínská společnost Xiaomi našla poměrně zajímavé využití. Budete-li mít mobil s UWB, jednoduše jej namíříte například na televizi, osvětlení, klimatizaci či jakékoli jiné zařízení u vás doma a na obrazovce se vždy objeví ovladač vhodný pro konkrétní přístroj. Pokud tedy mobilem namíříte na klimatizaci, ukáže se vám na displeji ovladač s nastavením teploty, u lampičky se zobrazí spektrum pro volbu jasu a barvy světla a pokud namíříte mobilem s UWB na televizi, nabídne displej číslice či tlačítka „vpřed“ a „zpět“.

 

Zajímavé uplatnění našla technologie také v oblasti automobilového průmyslu, kterým se mimo jiné zabývá společnost NXP. Ta v souvislosti s UWB přišla s nápadem, jak jej využít například při bezklíčovém odemykání, které je v mnoha ohledech bezpečnější, než při využití Bluetooth. Jelikož nový standard umožní přesnou lokalizaci vozu, odpadne řidičům problém s hledáním parkovacího místa v podzemních garážích. Navíc půjde-li o placené parkoviště, může člověk uhradit parkovné, aniž by stahoval okénko. Po příjezdu domů se mu díky UWB brána či vrata od garáže automaticky otevřou.

 

Za zmínku určitě stojí také využití u bezkontaktního placení. Mobilní platby prostřednictvím NFC se těší čím dál větší oblibě a do budoucna se stanou nepostradatelným standardem. Technologie UWB by mohla NFC v mnoha ohledech vylepšit, doplnit či dokonce nahradit. Za první upgrade se dá považovat to, že chytrý telefon či hodinky už zákazník nebude muset přikládat přímo k terminálu. Jako navigace ho přivedou přímo k požadovanému produktu v konkrétní uličce či regálu nebo jimi může odemknout domovní dveře i počítač. Je jasné, že některé z výše zmíněných funkcí už mohou lidé využívat i díky technologii Bluetooth, ta však sebou nese řadu nevýhod i bezpečnostních rizik.

UWB v chytrých telefonech

Všechny plánované technické pokroky zní rozhodně lákavě, ale prozatím jsou spíše hudbou budoucnosti. V reálu si běžný uživatel musí vystačit s tím, co je prozatím na trhu. V tomto ohledu našel standart UWB uplatnění v mobilních telefonech společnosti Apple či Samsung.

 

Právě druhý jmenovaný totiž před nedávnem deklaroval, že technologie UWB udává směr, kterým se chce do budoucna vydat a jeho posední modely Galaxy Note20 Ultra a následující Galaxy Z Fold2 už tento standard podporují. Uživatel to může pozorovat u funkce Nearby Share, která umožňuje sdílet soubory mezi zařízeními. Dále pak u funkce SmartThings Find, která prostřednictvím UWB umožňuje přesně lokalizovat druhé zařízení. Tato služba je však prozatím celkem zbytečná, jelikož se dá využít pouze k hledání ztraceného telefonu s UWB.

 

Americký technologický gigant Apple, který standard UWB v loňském roce oživil, jej vložil do svých dvou zařízení iPhon 11 a 12 a ještě do HomePodu Mini nebo hodinek Watch Series 6. Reálně si ji zatím příznivci Applu mohou vyzkoušet pouze u telefonů. Zde je využita u funkce AirDrop, která stejně jako Nearby Share funguje na principu sdílení souborů mezi dvěma zařízeními. Žádné další konkrétní možnosti využití zatím společnost nezveřejnila. Můžeme se tedy jen domnívat, že kromě mobilů a hodinek vloží technologii UWB například do sluchátek, klíčenek či nabíječek. 

Jak UWB funguje?

Technologie UWB spatřila světlo světa přibližně kolem roku 2000. Tehdy vešla ve známost pod názvem IEEE 802.15.4. V podstatě jde o vysílání na vysokých frekvencích, které mají krátký dosah. V mobilu funguje tak, že umožňuje aplikacím zjistit směr, v němž jsou umístěna jiná zařízení s podporou UWB. Standard, který by se dal doslova přeložit jako „ultraširoké pásmo“ pracuje s kanály o minimální šířce 500 MHz, díky čemuž dokáže přenést také více dat. Jen pro představu Wi-Fi operuje v kanálech o šířkách od 20 až 80 MHz.

 

UWB vysílá při velmi nízkém výkonu, což mu v podstatě umožňuje, aby s dalšími technologiemi fungoval ve stejném pásmu. Mobilní sítě či Wi-Fi jej vlastně považují za šum, který je nijak neruší. Zároveň není rušen ani samotný standart UWB, který dokáže projít stěnou a dosahuje zhruba na několik desítek metrů. Široké pásmo navíc technologii umožňuje propustnost až několik stovek megabitů za sekundu.

 

UWB má skvělou odezvu na velmi krátkou vzdálenost a navíc se může pochlubit precizním zacílením vzdálenosti mezi přijímačem a vysílačem. V tom si je podobné právě s Bluetooth. Podle výrobce, jenž se konstrukcí čipů UWB zabývá, se jedná o přesnost na cca 10 centimetrů. Pokud je však precizně nakonfigurována anténa, software i samotný čip, je možné zajistit přesnost až na 5 milimetrů, což už je velmi slušný výsledek. Právě v měření vzdálenosti má UWB nad ostatními technologiemi poměrně navrch. Například zmiňované Bluetooth se v tomto ohledu dá také využít, nedosáhne však tak přesných výsledků. Neměří totiž čas, ale pracuje na principu výpočtu, jenž vychází ze síly signálu. To sebou nese i určité riziko týkající se bezpečnosti. Konkrétně se může jednat například o různé krádeže aut, při nichž zloděj pouze zesílil signál bezdrátového klíče, který měl nic netušící majitel položený doma na botníku. Vůz se pak sám odemknul, protože si myslel, že klíč je velmi blízko. Tento problém u technologie UWB odpadá.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 9.11.2020

Český telekomunikační úřad konečně zahájil aukci 5G kmitočtů!

Po třech neúspěšných pokusech je to konečně tady. Český telekomunikační úřad v pátek odstartoval výběrové řízení, z něhož by měl vyjít čtvrtý silný operátor. Dlouho očekávaná aukce 5G kmitočtů představila své finální podmínky.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 10.8.2020

Vše, co jste chtěli vědět o 5G

Skutečně potřebujeme v České republice 5G sítě? Co přinesou běžným uživatelům a mohou být nějakým způsobem škodlivé pro naše zdraví? Tyto a řadu dalších otázek se pokusili zodpovědět odborníci na konferenci na téma 5G sítě, která proběhla před několika dny.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 27.7.2020

aktualizace zákona

Na jeden set-top box všechny poskytovatele?

Aktualizace zákona o elektronických komunikacích je za dveřmi a spolu s ní čeká český telekomunikační svět několik zajímavých změn. Do budoucna by to mohlo znamenat například to, že vám operátor už nebude moci dodat set-top box, který bude fungovat jen s jeho službou.
Autor: Redakce NejPřipojení.cz 22.6.2020

NejPripojeni TV

Nová aplikace NejPřipojení TV

Naši novou aplikaci s názvem NejPřipojení TV si budete moci pořídit už od 1. července a využívat ji na třech zařízeních. Za službu zaplatíte 199 Kč. Zákazníci xDSL služeb získají zvýhodněnou cenu 149 Kč.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 15.6.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

zoek2020

Novela zákona o elektronických komunikacích

Je potřeba zdůraznit, že se nejedná pouze o změny v oblasti mobilních volání, ale také v oblasti poskytování služeb internetu. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.3.2020

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019