CETIN - existence Gbit sítí

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?

Dle CETINu je plánovaná existence Gbit sítí až do domu v následujících sedmi letech.

CETIN, neboli Česká Telekomunikační Infrastruktura je aktuálně největším hráčem na trhu s internetovým připojením. Díky převzetí sítě po bývalém Telekomu jsou správci všech metalických vedení původně určených pro pevné linky. Ty se nyní využívají primárně pro internet pomocí technologie VDSL, jak jsme již zpracovali v našem článku o historii adsl. Jejich sítě si pronajímají všichni tři operátoři spolu s další velkou skupinou menších firem. Jsou tedy nesporně největším správcem přípojek v zemi.


Své dominantní postavení na trhu se očividně rozhodl využít a na konferenci pro partnery představili ambiciózní plány pro revoluci českého internetu.


Jak se dalo očekávat, telefonní vedení už CETINu tak úplně nestačí, takže přichází se systémy FTTH (Fiber to the Home) a FTTB (Fiber to the Building). Jak už z anglického názvu vyplývá, jde o nahrazení metalického vedení optickými vlákny. Hlavní rozdíl mezi technologiemi je poslední slovo. Zatímco FTTH je optické vedení až do jednotlivých bytů, FTTB připojí na optiku centrální switch (rozbočovač – „takovou prodlužku s více zásuvkami, ale pro internet“), ze kterého se pak jednotlivé byty připojují ethernetovými přípojkami (kabely, které běžně používáte na propojení Vašeho routeru a počítače).


Nutno podotknout, že obě tyto technologie jsou schopny stabilně přenést Gigabitové rychlosti symetricky, no FTTH má ambice přejít na například 10Gbit s výrazně menší investicí.


Ve své prezentaci CETIN uvedl, že chce do sedmi let připojit milion domácností na optickou síť s dostupným Gbit tarifem. Tato společnost však nezačíná od nuly, aktuálně tento tarif nabízí už v 30 000 domácnostech. Druhou nejrychlejší možnost (250 Mbit po VDSL) má dokonce 500 000 adres.

Zrychlujemecesko
Zdroj: Zrychlujemecesko.cz
Cílem CETINU je zrychlovat český internet, takže ačkoliv se snaží dostat co nejvíce lidí na moderní optické vedení, určitě nekončí s výstavbou rozvaděčů DSLAM, kterými urychlují aktuálně nejhojněji využívanou technologii DSL na až 250Mbit. Díky tomu se dokonce zvedl průměr domácí rychlosti připojení na 80 Mbit.

Cíl krásně shrnul generální ředitel společnosti, Juraj Šedivý: „Připojení domácností optickou přípojkou zatím není běžné, ale jde o trend, který je nezvratný. CETIN proto spustil investiční program, v rámci kterého v příštích 7 letech připojí 1 000 000 domácností optickou přípojkou FTTH. Přineseme tak nejlepší technologie nejen obrazně až do obývacího pokoje.“
CETIN
Zdroj: Cetin.cz
To, že se právě CETIN naplno pouští do výstavby optických sítí je určitě dobrá zpráva, no i tak si musíme chvilku počkat. Navíc je stále vyšší pravděpodobnost, že místo optiky dostanete „jen“ upgrade na VDSL 250 Mbit. Pokud se k tomu však postavíme upřímně, pro většinu uživatelů bude tato rychlost po dlouhou dobu naprosto dostačující. Jedinou nevýhodou tak je mnohem méně příznivý poměr stahování a nahrávání, nebo vyšší odezva oproti optice, která posílá data rychlostí světla.
Navštivte naši podstránku věnovanou právě tarifům VDSL technologie.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Kontakujte nás!
Zanechte nám číslo a my se ozveme...

    Neomezené tarify tedy nejsou vždy úplně neomezené. Navíc jejich ceny jsou zatím vystřelené do vesmíru!

     

    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 7.10.2019

    Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.

    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019
    Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?

    Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019
    Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s

    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019
    Podstránka věnovaná produktům místních poskytovatelů internetu a digitální televize v Olomouci a okolí.


    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 17.4.2019

    Pobočka v Olomouci

    Dolní náměstí 55/33
    Každý všední den 9:00-19:00
    +420 588 880 508
    [email protected]

    Odpovědná osoba

    Lukáš Pecina
    +420 722 964 094
    [email protected]

    Správa sítě

    Jan Vorel
    +420 739 727 181
    [email protected]

    © 2016-2019 NejPřipojení.cz s.r.o.

    Se sídlem Slavíčkova 827/1a, 638 00 Brno

    Zapsána v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Brně, spisová značka C 98727 dne 7. března 2017

    IČ:05884659

    DIČ: CZ05884659