Spuštění 5G bude v listopadu 2020

Pokrytí superrychlými sítěmi se na území České republiky pomalu, ale jistě zhušťuje. Od 1. listopadu se k operátorům, kteří poskytují 5G internet, připojí také třetí velký hráč T-Mobile. Komerční provoz plánuje spustit v Praze a v Brně. Prozatím chce pokrýt širší centra obou měst a k tomu ještě část pražského metra. Dožene tak O2, které zde 5G rozjelo už na začátku letních prázdnin. Od října nabízí moderní připojení také Vodafone. Kromě těchto metropolí mohou lidé vyzkoušet 5G také v Kolíně, Karlových Varech, Ústí nad Labem a Jeseníku.

T-Mobile

Stejně jako první dva operátoři, nabízí T-Mobile 5G pouze v určitých částech měst. Zároveň však avizoval, že má ambice rozšířit pokrytí do konce tohoto roku zhruba na čtvrtinu místní populace. Do dvou týdnů by se o provoz rychlého internetu mělo postarat 180 vysílačů. To však rozhodně není konečný cíl. Na konci prosince chce operátor pracovat s 335 základovými stanicemi. „Pátá generace mobilních sítí pro nás představuje velký závazek. Nový technologický standard je naprosto nezbytný pro rozvoj gigabitové společnosti, který je jedním ze strategických pilířů společnosti T-Mobile,“ uvedl v prohlášení ke spuštění komerčního provozu 5G generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom José Perdomo Lorenzo. Kromě toho přislíbil, že společnost hodlá v rozvoji 5G neustále pokračovat. „Pro kvalitu života v moderní společnosti mají 5G technologie obrovský potenciál a T-Mobile cítí velkou zodpovědnost za jeho využití. Chceme lidem v naší zemi poskytnout všechny dostupné možnosti, které 5G nabízí. Právě proto přistupujeme k budování sítě velmi zodpovědně a pečlivě s cílem dlouhodobě rozvíjet 5G technologie a služby,“ doplnil José Perdomo Lorenzo.

 

Klienti T-Mobile, kteří žijí či pracují ve vybraných oblastech s dostupností 5G, nebudou za příjem superrychlého internetového připojení platit nic navíc. K tomu, aby jim vše fungovalo, stačí mobilní telefon, který podporuje 5G sítě. „T-Mobile spouští NSA (Non-Standalone) verzi 5G sítě na frekvencích využívaných v současnosti pro 3G a LTE, s dynamickým sdílením spektra mezi LTE a 5G, na frekvenci 2100MHz s šířkou pásma 15MHz a frekvenci 1800MHz s šířkou pásma 20MHz. Na nich dosahuje 5G při současném použití s LTE reálných rychlostí stahování až 500 Mb/s. Přenosová rychlost závisí na konfiguraci konkrétního vysílače, síle a kvalitě signálu a podpoře koncového mobilního zařízení,“ vysvětlil T-Mobile ve svém prohlášení a dodal, že s 5G dojde především ke zvýšení stability přenosu a společnost díky němu obslouží velký počet uživatelů stejně kvalitním připojením.

 

Kromě širších center Prahy a Brna plánuje operátor, stejně jako další dva velcí hráči, navýšit pokrytí také v pražském metru. Pro začátek bude 5G od T-Mobile fungovat v sedmi stanicích pražského metra a do konce letošního roku jich přibude dalších pětatřicet.

 

Ačkoli se T-Mobile do veřejného telekomunikačního trhu s 5G zapojil jako poslední ze tří velkých tuzemských operátorů, zkušenosti s rychlým internetem již má. Takzvaně nanečisto testoval síť v areálu Technické univerzity v Ostravě, kde vystavěl kampusovou síť, jež slouží jako největší živá laboratoř v Česku. Ve spolupráci s místními vědci nasimulovali v kampusu tzv. smart city, v němž se pokouší zmapovat fungování digitální společnosti a zjistit, kterým směrem se budou ubírat jednotlivé kroky digitalizace.  

Vodafone

Jak jsme již zmínili výše, na začátku října spustil novou 5G síť také Vodafone. Ten se kromě Prahy a Brna rozkročil také do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku. Vodafone zde pracuje s frekvencemi, jež v současné době slouží pro síť 4G LTE. Jde o pásma 1800 a 2100 MHz. Technologie Dynamic Spectrum Sharing (DSS), kterou využívá, mobilnímu operátorovi umožní dynamické sdílení frekvencí mezi 4G a 5G sítí podle toho, jak je jich zrovna zapotřebí.

 

Kromě všech výhod spojených s rychlým internetem, přináší Vodafone do vybraných lokalit také zajímavé možnosti v rámci nejrůznějších technologických řešení, jež zde do té doby nefungovala. Například v Ústí nad Labem byl v září zahájen testovací provoz autonomního řízení vozidel na 5G síti. Společnost vidí uplatnění aut bez řidičů například v životech lidí s postižením, kteří dosud řídit nemohli nebo jako moderní taxi pro seniory při cestě k lékaři. „Ústí nad Labem je jedním z pěti měst v České republice, kde rozbíháme síť páté generace a zároveň prvním městem, které testuje vzdáleně řízená vozidla v reálném prostředí. Je to jeden z prvních kroků k dopravě budoucnosti, kterou umožní sítě páté generace,“  řekl při představování technologické novinky generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

 

Mimo autonomní dopravu se Vodafone snaží ve vybraných lokalitách aplikovat sítě páté generace i do dalších odvětví. V Karlových Varech se například testovaly možnosti 5G pro využití v záchranné službě. Během simulované autonehody se zkoušel přenos velkého množství paralelních videostreamů ve velmi vysokém rozlišení. Videopřenos tak zdravotníkům a záchranářům umožnil spatřit místo nehody dříve, než se na něj fyzicky dostala posádka zdravotní záchranné služby. Další uplatnění se pak hledá například v současné době hojně probírané problematice distančního vzdělávání, rozvoji chytrých měst či továren, v oblasti životního prostředí či energetiky.

O2

Za průkopníka komerčního využití 5G sítě můžeme v našich končinách považovat společnost O2. Její první 5G síť začala fungovat 1. července v Praze a jako druhé testovací místo si operátor zvolil středočeský Kolín. Během léta pak pokryl superrychlou mobilní sítí širší centra obou měst. Společnost má do budoucna v plánu navyšování dostupné rychlosti i procento pokrytí. Postup se ale odvíjí od toho, jak dopadne aukce 5G kmitočtů. O2 technologii spustil na frekvenci 3,7 GHz s tím, že jeho 5G nyní umožňuje rychlost připojení 600/100 Mb/s. Nejrychlejší síť je dostupná pro klienty s neomezeným tarifem NEO Zlatý a Platinový a tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 26.10.2020

Český telekomunikační úřad konečně zahájil aukci 5G kmitočtů!

Po třech neúspěšných pokusech je to konečně tady. Český telekomunikační úřad v pátek odstartoval výběrové řízení, z něhož by měl vyjít čtvrtý silný operátor. Dlouho očekávaná aukce 5G kmitočtů představila své finální podmínky.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 10.8.2020

Vše, co jste chtěli vědět o 5G

Skutečně potřebujeme v České republice 5G sítě? Co přinesou běžným uživatelům a mohou být nějakým způsobem škodlivé pro naše zdraví? Tyto a řadu dalších otázek se pokusili zodpovědět odborníci na konferenci na téma 5G sítě, která proběhla před několika dny.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 27.7.2020

aktualizace zákona

Na jeden set-top box všechny poskytovatele?

Aktualizace zákona o elektronických komunikacích je za dveřmi a spolu s ní čeká český telekomunikační svět několik zajímavých změn. Do budoucna by to mohlo znamenat například to, že vám operátor už nebude moci dodat set-top box, který bude fungovat jen s jeho službou.
Autor: Redakce NejPřipojení.cz 22.6.2020

NejPripojeni TV

Nová aplikace NejPřipojení TV

Naši novou aplikaci s názvem NejPřipojení TV si budete moci pořídit už od 1. července a využívat ji na třech zařízeních. Za službu zaplatíte 199 Kč. Zákazníci xDSL služeb získají zvýhodněnou cenu 149 Kč.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 15.6.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

zoek2020

Novela zákona o elektronických komunikacích

Je potřeba zdůraznit, že se nejedná pouze o změny v oblasti mobilních volání, ale také v oblasti poskytování služeb internetu. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.3.2020

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019