5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Provozovatel největší tuzemské datové a komunikační sítě CETIN už má definitivně jasno v tom, která společnost bude hlavním dodavatelem technologií pro výstavbu české mobilní sítě páté generace. Po dlouhém zvažovaní nad společností Huawei se nakonec vítězem miliardového tendru a hlavním dodavatelem síťových komponentů stala švédská společnost Ericsson.

O prvenství Ericssonu se ostatně mluvilo už během minulého měsíce. K oficiálnímu stvrzení vzájemné spolupráce však došlo až v uplynulých dnech. CETIN, který je ve výhradním vlastnictví společnosti PPF, se o této spolupráci vyjádřil jako o největší technologické investici za dobu existence firmy. Kromě výstavby 5G sítě je v plánu také generační obměna stávajících technologií 2G, 3G a 4G. „Pro celé spektrum využívaných rádiových kmitočtů budeme disponovat nejmodernější 5G technologií, která přinese řádově rychlejší přenos dat s minimální latencí a velmi vysokou přenosovou kapacitou, což vytvoří vhodné podmínky pro vznik nových obchodních modelů napříč průmyslovými odvětvími,“ okomentoval výstavbu 5G sítě generální ředitel CETINu Martin Škop a doplnil, že vlastní projektová příprava a testování v laboratořích již nějakou dobu probíhá. „Po jejich úspěšném dokončení zahájíme vlastní implementaci nové technologie,“ doplnil k projektu Martin Škop.

Cena výstavby 5G

Přesto, že ani jedna společnost neprozradila konkrétní částku, kterou za spolupráci na výstavbě mobilní sítě nové generace 5G a modernizaci RAN Ericsson nakonec vyinkasuje, spokojenost je zřejmě na obou stranách. „Jsme velmi rádi, že na výstavbě nové generace mobilní sítě můžeme spolupracovat s největším poskytovatelem telekomunikačních infrastrukturních služeb v České republice. Věříme, že naše partnerství a implementace inovativní 5G technologie společnosti Ericsson podpoří digitální transformaci a další rozvoj české ekonomiky,“ dodal k celému projektu prezident společnosti Ericsson pro Evropu a Latinskou Ameriku Arun Bansal. Ačkoli je konkrétní rozpočet na vybudování projektu zahalený v mlze, dá se spekulovat alespoň o částce 27 miliard. To je cifra, se kterou společnost dříve přišla v rámci svého sedmiletého investičního programu.

 

V pětileté smlouvě na výstavbu 5G sítí se hovoří také o modernizaci zhruba 4000 základových stanic, které CETIN ve své mobilní síti spravuje. Jakožto důležitý dodavatel prakticky většiny tuzemských mobilních operátorů a poskytovatel sítí pro část složek integrovaného záchranného systému, má k dispozici přibližně 6500 základových stanic a každým rokem přibývá více než stovka dalších. Vzhledem k tomu, že jimi pokrývá zhruba dvě třetiny České republiky a využívají je i velcí operátoři jako O2 nebo T-Mobile, bude mít jejich modernizace poměrně velký vliv na digitální rozvoj a proměnu.

Ericsson a konkurence

Ericsson patří mezi největší dodavatele 5G technologií vůbec a během letošního roku distribuoval své produkty do zhruba desítky zemí v celé Evropě. Jeho zařízení v současné době využívá asi třicet sítí v komerčním provozu a o služby švédské společnosti je čím dál větší zájem. To deklaruje i fakt, že kromě smlouvy s CETINem má závazek na cca 90 smluv na vybudování 5G sítí. První 5G síť vystavěnou na základě švédské technologie spustila společnost Swisscom na jaře loňského roku. Ve výběrovém řízení tak zřejmě patřil mezi jasné favority už od začátku. „Uzavření smlouvy je završením výběrového řízení, které posuzovalo nabídky uchazečů podle předem stanoveného souboru komerčních, technických a bezpečnostních kritérií,“ dodala stroze společnost CETIN k parametrům výběrového řízení.

 

Přesto, že CETIN kritéria pro volbu dodavatele nijak výrazně komentovat nechtěl, dobrá pověst Ericssonu byla jistě jedním z pilířů, které měly vliv na výběr výhradního dodavatele. Jak jsme již zmínili výše, kromě něj se v souvislosti s budováním 5G sítí u nás mluvilo také o čínském dodavatelském gigantovi Huawei nebo i finské firmě Nokia.

Huawei

Huawei, který je bezkonkurenčně největším poskytovatelem zařízení pro výstavbu 5G sítí, však na tuzemském trhu nakonec nezabodoval. Podíl na tom zajisté bude mít i to, že několik evropských zemí v současnosti zvažuje, jestli si čínskou společnost pustí v rámci výstavby na svůj trh. Kvůli sankcím, které na něj v loňském roce uvalilo USA, se nyní jeho technologie potýká s řadou zákazů a omezení. Americké obvinění ze špionáže pro pekingskou vládu a krádeže technologií má ostatní země motivovat k tomu, aby v rámci přístupu k technologiím Huawei následovali příkladu Spojených států. Huawei všechna obvinění kategoricky odmítá.

 

Na základě této kauzy však například letos v létě přestala používat čínskou technologii Velká Británie a patřičné kroky učinila také Francie. Tamní úřady totiž operátorům oznámily, že technologie pro výstavbu 5G budou povoleny jen do roku 2028. Poté bude Huawei z francouzských 5G sítí prakticky vyloučený.

 

Zamítavý postoj vůči Huawei zaujalo také sousední Slovensko. To se k politice USA přiklonilo podpisem memoranda, jež ho zavazuje k důslednému posuzování svého dodavatele 5G technologií.

Česká republika a Huawei

Ačkoliv Česká republika prozatím žádné oficiální podezření ze špionáže Huawei nezveřejnila, možnými bezpečnostními problémy se v souvislosti s čínskou firmou zabýval i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ten její technologii označil přímo za bezpečnostní riziko. Dalším vodítkem k tomu, že se Huawei v našich končinách netěší přílišné důvěře, pak byla květnová schůzka premiéra Andreje Babiše s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Během společného setkání došlo k podpisu deklarace, která ztvrzuje, že Česká republika zajistí v rámci výstavby 5G sítě ochranu před neautorizovaným přístupem a soukromí svých občanů.

 

Přesto, že CETIN ani Ericsson prozatím nezveřejnili, jak nákladná bude obměna stávajících technologií  a výstavba 5G sítí, společnost Huawei již dříve přišla se studií, z níž údajně vyplývá, že bez čínských komponentů se výstavba 5G pokrytí v České republice pořádně prodraží. Podle jejích informací, které se odvolávají na studii Centra ekonomických a tržních analýz, by se bez účasti Huawei měly náklady na vybudování sítě navýšit o 11,7 až 37,7 miliard korun. Na základě jakých kritérií takový rozpočet sestavila, už společnost nezveřejnila.  

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 23.11.2020

Český telekomunikační úřad konečně zahájil aukci 5G kmitočtů!

Po třech neúspěšných pokusech je to konečně tady. Český telekomunikační úřad v pátek odstartoval výběrové řízení, z něhož by měl vyjít čtvrtý silný operátor. Dlouho očekávaná aukce 5G kmitočtů představila své finální podmínky.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 10.8.2020

Vše, co jste chtěli vědět o 5G

Skutečně potřebujeme v České republice 5G sítě? Co přinesou běžným uživatelům a mohou být nějakým způsobem škodlivé pro naše zdraví? Tyto a řadu dalších otázek se pokusili zodpovědět odborníci na konferenci na téma 5G sítě, která proběhla před několika dny.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 27.7.2020

aktualizace zákona

Na jeden set-top box všechny poskytovatele?

Aktualizace zákona o elektronických komunikacích je za dveřmi a spolu s ní čeká český telekomunikační svět několik zajímavých změn. Do budoucna by to mohlo znamenat například to, že vám operátor už nebude moci dodat set-top box, který bude fungovat jen s jeho službou.
Autor: Redakce NejPřipojení.cz 22.6.2020

NejPripojeni TV

Nová aplikace NejPřipojení TV

Naši novou aplikaci s názvem NejPřipojení TV si budete moci pořídit už od 1. července a využívat ji na třech zařízeních. Za službu zaplatíte 199 Kč. Zákazníci xDSL služeb získají zvýhodněnou cenu 149 Kč.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 15.6.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

zoek2020

Novela zákona o elektronických komunikacích

Je potřeba zdůraznit, že se nejedná pouze o změny v oblasti mobilních volání, ale také v oblasti poskytování služeb internetu. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.3.2020

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019