Naprostý konec UPC v Česku

Vodafone začátkem srpna vypne web někdejšího symbolu kabelového internetu a televize

Server iDnes.cz přišel ve středu 26. května s informací, že na českém trhu se úplně přestane vyskytovat značka UPC. Web Mladé fronty DNES to doložil snímkem e-mailu, který zákazníkům využívajícím služby bývalého UPC zaslal jeden z operátorů takzvané velké trojky – Vodafone. Ten UPC koupil v květnu 2019. Od srpna předloňského roku do dubna 2020 pak probíhalo slučování obou společností. Internetovým stránkám UPC nyní zbývají dva měsíce existence, pak je Vodafone deaktivuje.

Vodafone klientům, kteří jsou na služby bývalého UPC zvyklí a využívají je, adresoval e-mail v rozsahu čtyř odstavců se základním sdělením. iDnes.cz ho vložil přímo do své zprávy. „UPC a Vodafone jsou už rok pěkně pohromadě. Proto i důležité informace o svých službách najdete nově na webové stránce www.vodafone.cz,“ stojí v prvním odstavci, po úvodním oslovení.

Spojení s UPC bylo součástí větší koupě

Vodafone touto pasáží textu připomíná, že k 1. dubnu 2020 UPC oficiálně ukončilo svou činnost v České republice. Na apríla bylo totiž dotaženo sloučení (neboli fúze) UPC právě s Vodafonem. Z něj se tak stal největší český poskytovatel připojení k sítím nové generace. Prim začal hrát také mezi službami placené kabelové televize. Ačkoliv UPC přešlo pod českou pobočku Vodafonu, jednalo se o důsledek koupě mezinárodních rozměrů. Vodafone Group se sídlem ve Velké Británii totiž získala aktivity společnosti Liberty Global, a to na území čtyř států. Kromě České republiky také Německa, Rumunska a Maďarska.

 

„Jestli jste klienty UPC a máte od této společnosti televizi nebo internet, nemusíte se bát, že vám služby z ničeho nic skončí. Automaticky prostě přejdete pod značku Vodafone. Pokud tedy neodmítnete nové obchodní podmínky. Ty se upravují jak kvůli spojení UPC a Vodafonu, tak z důvodu úpravy zákona o elektronických komunikacích, který začne platit také od 1. dubna. Změny se dělí podle toho, jestli máte účet u společnosti vedený jako spotřebitel, podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba. Na společnosti se můžete obracet, jak jste byli zvyklí,“ psali jsme v souvislosti s koncem společnosti UPC v Česku v polovině loňského března. Celý článek si můžete přečíst na tomto odkaze.

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

Vše na jednom místě, ujišťuje Vodafone

E-mail Vodafonu zákazníkům pokračuje: „Abyste měl (zákazníku) vše přehledně pod jednou střechou a nehledal informace na dvou místech, webovou stránku www.upc.cz 1. 8. 2021 vypneme.“ Právě vypnutím webu UPC tato známá zkratka s konečnou platností opustí české prostředí. Vodafone tento krok oznámil s předstihem přibližně dvou měsíců. Zdůvodnil to tím, aby měl každý zákazník dostatek času na podrobné prozkoumání stránky vodafone.cz. Operátor přímo vybízí k tomu, aby si ji umístil mezi své oblíbené adresy. „V blízké době tu totiž najdete vše, co budete ve světě Vodafonu potřebovat,“ objasňuje.

 

„V červnu se vám připomeneme a pošleme vám aktuální novinky. Než vypneme web upc.cz, všechny informace najdete na stránkách www.vodafone.cz/exupc.cz, včetně přihlášení na Moje UPC,“ píše se v závěru zprávy, jejíž obsah ve druhé polovině května publikoval server iDnes.cz.

 

Na stránce exUPC Vodafone mimo jiné rekapituluje, proč k jeho sloučení s UPC došlo. Argumentuje dvěma výhodami. Za první považuje výhodnější ceny a lepší služby. Zákazníci s vyšším počtem využívaných služeb podle operátora výrazněji ušetří. Služby se přitom stále vylepšují, aby lépe odpovídaly přáním zákazníků. Jako druhou výhodu nazývá Vodafone „vše na jednom místě“. Klient tak nemusí řešit platby za internet a mobilní služby odděleně.

Na síti bývalého UPC se změnily ceny

Vodafone, jehož česká pobočka otevřela v roce 1999, letos již změnil ceny tarifů na síti bývalého UPC. Jedná se o součást kampaně, kterou operátor spustil zkraje dubna (shodou okolností rok poté, co dotáhl fúzi s UPC) a která poběží do konce května. Pro lidi by podle Vodafonu mělo jít o jednoduchou cestu, „jak se připojit k superrychlému internetu za polovinu (původní ceny), a to už napořád“.

 

Připojení o rychlosti jeden gigabit za sekundu si zákazníci mohou zakoupit za 550 korun měsíčně, předtím by zaplatili přibližně dvojnásobek (tisíc korun). Tuto rychlost mohou kromě osob na kabelové síti někdejšího UPC získat rovněž klienti využívající jiné sítě. „A to díky spojení s partnery, jako jsou například společnosti CETIN nebo Quadruple. Bez ohledu na modem platí vždy sleva na samotnou konektivitu padesát procent,“ sdělil Vodafone v tiskové zprávě z 1. dubna letošního roku. Sleva padesát procent se vztahuje také na rychlost připojení 500 megabitů ze sekundu, u rychlosti 300 megabitů za sekundu je sleva třicetiprocentní.

Někde zaplatí stejně, někde prodělají

Ze strany Vodafonu se jedná o znatelný zásah do cenové politiky. Ceny tarifů UPC se dříve v jednotlivých místech České republiky lišily. Určoval je ukazatel zvaný GEO MASS, který pracoval s ekonomickými a sociologickými daty.

 

Například v Sokolově tak zákazník za rychlost stahování dat padesát megabitů za sekundu a rychlost odesílání dat tři megabity za sekundu zaplatil měsíční částku ve výši 229 korun. V jihomoravské metropoli Brně to bylo o sto korun více, v hlavním městě Praze byla suma ve srovnání se západočeským Sokolovem vyšší o dvě stě korun.

 

V jarní kampani Vodafone garantoval stejné ceny pro celé Česko. Cenu výše zmíněného tarifu stanovil na 429 korun měsíčně. To je stejný finanční obnos, jaký předtím platili obyvatelé Prahy. Lidé ze Sokolova a Brna si naopak budou muset připlatit. Některé klienty tak potkalo znevýhodnění.

 

Důvěryhodný zdroj – jehož identitu známe, ale nebudeme ji prozrazovat – nám navíc řekl, že všechny smlouvy uzavírané na výše uvedený tarif a další podobné tarify jsou postavené na rodném čísle klienta bez závazku. Ve srovnání s érou UPC jde o viditelnou změnu. Tehdy se s klienty uzavíraly kontrakty se závazkem a v případě potřeby byly prodlužovány. O tomto tématu jsme podrobněji psali ve druhé polovině dubna, článek si můžete přečíst na tomto odkaze.

 

Vodafone změnil ceny na síti bývalého UPC

Vodafone změnil ceny na síti bývalého UPC

Druhý největší mobilní operátor na světě Vodafone spustil na začátku dubna letošního roku novou kampaň. Její součástí jsou nový slogan, práce s logem společnosti, ale také změny cen tarifů ohledně připojení k internetu.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 19.4.2021

Autor: Petr Komárek, Redakce NejPřipojení.cz 31.5.2021

64 programů nově za 139 Kč

Hudební, zpravodajské nebo třeba dokumentární kanály, které jsou v naší NejPřipojení TV, jsou nyní nově k mání za pouhých 139 Kč. V rámci této výhodné nabídky získají naši zákaznici 64 programů, které budou moci využívat na jednom zařízení.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 7.12.2020

Pozor na Vánoční dárky operátorů!

Vánoce jsou za dveřmi a operátoři se už nějakou dobu předhání v tom, který z nich připravil pro klienty lepší nabídku. Můžeme tedy poměrně jednoduše zjistit, kdo svým klientům skutečně nachystal nějaké výhody a kdo se snaží zákazníka pouze nalákat a udržet pomocí splátek.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 30.11.2020

Čtvrtý operátor nebude

Ze zveřejněných výsledků je jasné, že pásmo 700 MHz, které by nový celoplošný operátor potřeboval k vybudování sítě, si mezi sebou nakonec vydražila silná trojka T-Mobile, O2 a Vodafone.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.11.2020

Elon Musk rozjíždí satelitní internet​

Satelitní internet Starlink, jehož autorem je podnikatel a vynálezce Elon Musk, už má své první uživatele.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.11.2020

Konspirační teorie kolem 5G rozjíždí obchod se strachem

Poplašné zprávy o tom, že 5G sítě mohou být škodlivé lidskému zdraví, se s nástupem superrychlého internetu objevují na sociálních sítích a ve virtuálních médích v poměrně pravidelných intervalech. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 12.10.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

zoek2020

Novela zákona o elektronických komunikacích

Je potřeba zdůraznit, že se nejedná pouze o změny v oblasti mobilních volání, ale také v oblasti poskytování služeb internetu. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.3.2020

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020