Jak nahlásit nevyžádané hovory

Návod + vzor zdarma ke stažení

Podle aktuálně platného znění Zákona o elektronických komunikacích by vám neměly zvonit telefony kvůli takzvaným marketingovým hovorům. Společnosti vás za tímto účelem mohou kontaktovat pouze v případě, že si to přejete a vyjádřili jste s tím výslovný souhlas ve veřejném účastnickém seznamu. Pokud vám volají proti vaší vůli, můžete to nahlásit Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ). Jednoduchý formulář stížnosti najdete v našem článku.

 

Formulář byl vytvořen ve spolupráci s ČTÚ

Soubor stáhnete na tomto odkazu

Před marketingovými, nevyžádanými hovory, chrání zákon od července letošního roku. Do té doby vás volající nesměli oslovit pouze v případě, že jste s tím vyjádřili nesouhlas ve veřejném účastnickém seznamu. Nyní už platí opačný postup. U veřejného účastnického seznamu – na něj se můžete zeptat svého operátora – skončila podmínka, že si do něj musíte nechat uvést svůj nesouhlas. V současnosti si do něj můžete nechat uvést svůj souhlas, pokud si přejete marketingové hovory dostávat.

 

O konci nevyžádaných hovorů jsme psali loni v září v tomto článku.

Otravné telefonáty pokračují

Navzdory paragrafům se však může stát, že se na mobilu dotknete zeleného sluchátka a nemile vás překvapí obtěžující telefonát. Z reproduktoru na vás zazní hlas člověka, kterého neznáte a který vám nabízí zboží nebo služby. Společnost, již zastupuje, s vámi nemá podepsanou žádnou smlouvu, neprováděl jste u ní žádné nákupy, ani jste se třeba neúčastnil žádné její soutěže.

 

Z překvapení se volajícího můžete zeptat, kde získal vaše telefonní číslo. Volající se často může zaštiťovat internetem nebo tím, že se k vašemu kontaktu dostal přes generátor náhodných čísel.

 

O nevyžádaný marketingový hovor ale nejde tehdy, když volající provádí výzkum veřejného mínění, tedy nenabízí zboží ani službu. Nezákonný není ani telefonát z vaší banky za účelem nabídky prémiového účtu. Banka má totiž váš kontakt v databázi. Navíc jste ve smlouvě souhlasili s tím, že vás může kontaktovat. Nelegální pochopitelně není ani hovor od vašeho praktického lékaře nebo zubaře, u nichž jste zaevidovaní jako pacienti.

 

Proti obtěžujícím telefonátům se můžete bránit stížností k ČTÚ. Pokud je to možné, nevyžádaný hovor si hned od začátku nahrávejte. Nahrávka pak poslouží jako důkaz ke stížnosti. Zároveň je vhodné se zeptat, kdo vám volá, z jakého důvodu, a odkud sehnal vaše číslo.

 

Dobré je také zdůraznit, že jste nevyjádřili souhlas s marketingovými hovory ve veřejném účastnickém seznamu. Na případnou námitku volajícího, že má váš individuální souhlas, reagujte tím, že souhlas okamžitě odvoláváte. Doložit to můžete i písemně, radí telekomunikační úřad.

 

Hovor pak bez prodlevy ukončete. Čas telefonátu a číslo volajícího si poznamenejte, nahrávku hovoru uložte.

 

Následně vyplňte náš formulář a spolu s nahrávkou ho zašlete ČTÚ na e-mailovou adresu [email protected].

 

Vzorový formulář pro nahlášení nevyžádaných hovorů najdete ZDE

Příklad nahlášení nevyžádaného hovoru

Panu Květoslavovi, důchodci z Rousínova, se ulevilo. Nevyžádané marketingové hovory musel dříve řešit každý týden a štvaly jej čím dál více. Výslovný nesouhlas s telefonáty obchodních společností mu nepomohl. Nevěděl totiž, co je veřejný účastnický seznam a jak si v něm má zařídit uvedení nesouhlasu. Novela Zákona o elektronických komunikacích jej starostí zbavila. Tedy, alespoň si to myslel.

 

V pátek 30. září mu náhle zazvonil telefon. Volal muž, který se představil jako Pravoslav Lichý, marketingový pracovník společnosti A+O Reality. Panu Květoslavovi nabízel údajně velmi výhodný nákup pozemku nedaleko Brna. Pan Květoslav sice namítl, že o žádnou takovou nabídku nemá zájem a že jej zaměstnanec realitní firmy obtěžuje. Pravoslav Lichý však působil neodbytně, a sebevědomým a lehce arogantním tónem hlasu předával důchodci podrobnosti o pozemku. Pokračoval až do chvíle, než to pan Květoslav nevydržel a zavěsil. Otrava „po drátě“ se vrátila.

 

Celý hovor si ale díky chytrému telefonu nahrál. Následně se rozhodl, že to tak nenechá a bude si stěžovat. Vyplnil formulář NejPřipojení.cz, včetně času hovoru, který si během telefonování poznamenal na kus papíru. Spolu s nahrávkou telefonátu ho poté zaslal na podatelnu ČTÚ. Úřad stížnost pana Květoslava vyřešil a obtěžujících hovorů jej jednou provždy konečně zbavil.

Autor: Petr Komárek, Redakce NejPřipojení.cz 3.10.2022

cetin vycisleni

Stavíte dům a chcete kvalitní internet?

Doma je doma a platit někomu cizímu nájem není zrovna dvakrát výhodné. Nechat si postavit dům je cesta na dlouhou trať, plná překážek a nezodpovězených otázek. Kromě přívodu elektřiny, vody, plynu a odpadu budete řešit také otázku kvalitního připojení k internetu. Níže si rozebereme důvody, proč je dobré si do domu nechat dotáhnout internet raději po kabelu.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 5.9.2022

iptv v zahranici

Jak sledovat českou televizi v zahraničí

Nacházíte se nyní v zahraničí, ale chcete i nadále sledovat nejen české, ale i ostatní televizní programy, které v česku sledujete? Řešením je naše NejPřipojení TV, kterou můžete včetně zpětného zpětného přehrávání sledovat nejen v rámci celé Evropy, ale i v jiných destinacích.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 20.6.2022

Proč nemít Smart TV připojenou k internetu po wifi?

Proč nemít Smart TV připojenou k internetu po wifi?

Pokud si zakoupíte novou Smart TV, jistě bude umět připojit se k internetu pomocí Wi-Fi. Proč však tuto možnost nedoporučujeme my a ani většina dalších poskytovatelů streamovací služby?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 25.4.2022

coldcall

Marketingové hovory a jejich nová pravidla

S prvním dnem letošního roku vstoupila v platnost novela zákona o elektronických komunikacích. Upravuje problematiku takzvaných marketingových hovorů.



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 18.1.2022

phishing

Jak se ochránit před podvodnými zprávami?

Terčem četných virtuálních útoků se nedávno staly tisíce českých majitelů telefonů iPhone, jejichž výrobou je celosvětově známá společnost Apple. Útočníci jim prostřednictvím několika českých telefonních čísel rozeslali klamavé zprávy. Vyžadovaly po nich, aby si aktualizovali přihlašovací údaje do služby Apple ID.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 10.11.2021

exekuce

Jak získat internet, když mám exekuce?

Jak je to ale s exekucemi v souvislosti s internetovým připojením? Přesněji, s pořízením připojení k internetu?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 19.7.2021

speedtest

Jak si správně změřit rychlost internetu?

Vánoční svátky jsou za námi a řada lidí našla pod stromečkem nový notebook, stolní počítač, mobil nebo tablet. Pokud dárek splnil očekávání, ale kvůli kvalitě internetového připojení už s ním taková zábava není, je potřeba zjistit, kde může být problém.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.12.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020