Bitcoin „létá“ jako na horské dráze

Křivka s hodnotou oblíbené kryptoměny se pohybuje nahoru a dolů, ovlivnila ji Čína

Proměnlivou tendenci má kurz kryptoměny bitcoin, jež se těší značné popularitě na řadě míst planety. Grafika na webu kurzy.cz ukazuje, že střídá momenty propadu s momenty růstu. Nedávno klesl pod třicet tisíc dolarů, ve srovnání s historickým maximem (64 870 dolarů – pozn. aut.) z dubna se jednalo o více než padesátiprocentní rozdíl v ceně. Z těchto pozic se sice dokázal „vyhrabat“, o pořádný skok však nešlo.

Bitcoinu nepřeje situace v Číně. Ta svým finančním ústavům zakázala s kryptoměnou obchodovat. V provinciích asijského státu, který za rok 2020 vytěžil přes šedesát procent celkového množství bitcoinu na světě, to vede k zavírání bitcoinových dolů. Největší výrobce těžebních strojů hledá nové lokality pro těžbu v různých zemích na různých kontinentech. Mezi nimi nechybí ani Evropa.

 

Český server Novinky.cz přirovnal dění okolo kurzu bitcoinu k houpání na houpačce. „Například na začátku minulého týdne se jedna virtuální mince obchodovala za 40 993 dolarů (873 460 korun), v neděli nicméně kurz klesl až na 35 924 dolarů (765 450 korun). V úterý pak byla vůbec poprvé od konce ledna prolomena třicetitisícová hranice, kdy se bitcoin nabízel za 28 814 dolarů (613 910 korun),“ zveřejnil web deníku Právo minulou středu.

Tvrdá rána zpoza Velké zdi

Do křivky značící hodnotu bitcoinu zkraje třetí červnové dekády (okolo 20. června – pozn. aut.) výrazně „promluvila“ Čína. Nejlidnatější stát světa, kde vládne totalitní komunistický režim, podle informací BBC nařídil svým předním bankám a dalším platebním společnostem zastavení plateb touto kryptoměnou. „Bankám bylo řečeno, aby neposkytovaly produkty nebo služby, jako je obchodování, clearing a vypořádání transakcí s kryptoměnou,“ citovala britská veřejnoprávní televize prohlášení Čínské lidové banky.

 

Cena bitcoinu kvůli tomuto kroku klesla pod třicet tisíc dolarů. BBC ve druhé polovině června toto číslo zpřesnila na necelých devětadvacet tisíc dolarů. Pro bitcoin to od dubnového historického maxima, které činilo bezmála šedesát pět tisíc dolarů, znamená velkou ztrátu. Ta převyšuje polovinu dosud nejvyšší dosažené hodnoty nehmatatelného platidla.

 

Ještě předtím – ve třetí červnový pátek – došlo pro bitcoin k jinému podstatnému omezení. Také souvisí s Čínou. Úřady v její jihozápadní provincii Sečuán nechaly uzavřít bezmála tři desítky dolů, kde se kryptoměna těží. Obdobně se zachovaly rovněž další čínské regiony.

Místo velkého těžaře hledání místa s levnou elektřinou

Reakce na nařízení z nejvyšší míst asijské země přišla také od největšího čínského výrobce těžebních strojů na bitcoin. Společnost Bitmain prodej svých výrobků pozastavila. Agentura Reuters sdělila, že tím chce pomoci ke zmírnění prodejního tlaku, který po státním zákazu sílí. Místo Číny hodlá najít místa, kam by se těžba kryptoměny mohla přesunout. Mezi státy, po kterých se ve spolupráci s klienty poohlíží, patří Spojené státy americké, Kazachstán, Indonésie, Švédsko, Norsko nebo africké Angola a Kongo. Klíčová je pro těžaře cena elektřiny, bez níž se těžení stroje neobejdou. Čím lacinější, tím lepší.

 

Podle průzkumů univerzity v Cambridge Čína za loňský rok vytěžila zhruba šedesát pět procent veškerého získaného množství bitcoinu na světě. V pořadí nejvíce činných producentů obsadil druhé místo právě hornatý Sečuán.

 

Hodnota bitcoinu se ale už z postupu Číňanů dokázala částečně „vzpamatovat“. Pod hranicí třiceti tisíc dolarů nezůstala dlouho a překonala ji. K neděli 27. června se cena kryptoměny rovnala asi třiceti dvěma a půl tisícům dolarů (zhruba sedmi stům tisícům korun – pozn. aut.). Potvrdila se tak slova Antoniho Trencheva, spolumajitele významného věřitele na trhu s bitcoinem – společnosti Nexo z britské metropole Londýna.

 

„S největší pravděpodobností budeme obchodovat s bitcoinem, jehož hodnota se bude pohybovat mezi třiceti a čtyřiceti tisíci dolarů,“ řekl podle agentury Bloomberg. Minimem letošního roku se sice u bitcoinu nestala suma třiceti tisíc dolarů, jak doufal. K dalšímu zhoršení situace po zásahu z Číny ale zatím nedošlo.

Dříve s měnou pohnul Musk

Výrazný propad zažil bitcoin také například v první polovině května. To jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk oznámil, že jeho automobilka Tesla přerušila prodej vozů za bitcoin. Jako důvod uvedl negativní dopad kryptoměny na životní prostředí. Podle Muska se na těžbu bitcoinu a obchodu s ním spotřebovává čím dál více fosilních paliv. Zmínil především uhlí, které ovzduší znečišťuje škodlivými emisemi.

 

Hodnota bitcoinu se v souvislosti s miliardářovým tweetem propadla z necelých sedmapadesáti tisíc dolarů na čtyřicet devět tisíc. Musk ale populární kryptoměnu neodsoudil. Věří, že si v budoucnu povede dobře. Nesmí se to však stát na úkor životního prostředí. Nakoupené zásoby bitcoinu si Tesla ponechala. Jakmile se jeho vztah s planetou Zemí zlepší, jako alternativu k placení penězi za elektromobily ho obnoví. O tomto tématu jsme v květnu psali v tomto článku.

Elon Musk

Tweety Elona Muska a pohyb kryptoměn

Když jste pohádkově bohatý, můžete mít na ledacos vliv. Na politiku ve své zemi, média, životní prostředí nebo na třeba kurzy měn. A právě poslední dvě věci se nyní v souvislosti s jedním takovým boháčem skloňují. V hlavní roli: Elon Musk.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 17.5.2021

Bitcoin je světoznámým druhem kryptoměny, pod níž patří také Ethereum, Litecoin nebo Tether. Česká verze Wikipedie vyzdvihuje jeho nezávislost. Podle ní nemohou jednotlivci, skupiny ani vlády bitcoin ovlivňovat, padělat, případně zabavovat účty, kde se nachází. Tato teorie je ovšem v rozporu z událostmi z letošního roku. Případy Elona Muska a Číny ukazují na opak.

Drahé, ale rychlé stroje

Bitcoin se získává těžbou. Ta původně probíhala na počítačích a později grafických kartách. Web MasterDC uvedl, že tímto způsobem lze kryptoměnu těžit i dnes, trvá to však dlouho a získaná suma měny bývá velmi malá. Nejlepším řešením pro zájemce o těžbu bitcoinu je tak pořízení těžebního stroje. Získávání kryptoměny umožňují specializované hardwary – technické vybavení – nazývané ASIC (podle zkratky anglických slov Application Specific Interaged Circuit Chips, volně přeloženo jako čipy integrovaného obvodu pro specifickou aplikaci – pozn. aut.).

 

Tyto přístroje jsou sice drahé a jejich výroba trvá dlouhou dobu, v těžení jsou ale ve srovnání s počítači a grafickými kartami mnohem rychlejší. MasterDC napsal, že nejvýkonnější z těchto zařízení dokážou svým majitelům zajistit až čtrnáct terahashů (hash je jednotkou těžení bitcoinu – pozn. aut.) za sekundu. Vývoj hardwarů navíc neustále pokračuje.

Autor: Petr Komárek, Redakce NejPřipojení.cz 28.6.2021

Pozor na Vánoční dárky operátorů!

Vánoce jsou za dveřmi a operátoři se už nějakou dobu předhání v tom, který z nich připravil pro klienty lepší nabídku. Můžeme tedy poměrně jednoduše zjistit, kdo svým klientům skutečně nachystal nějaké výhody a kdo se snaží zákazníka pouze nalákat a udržet pomocí splátek.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 30.11.2020

Čtvrtý operátor nebude

Ze zveřejněných výsledků je jasné, že pásmo 700 MHz, které by nový celoplošný operátor potřeboval k vybudování sítě, si mezi sebou nakonec vydražila silná trojka T-Mobile, O2 a Vodafone.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.11.2020

Elon Musk rozjíždí satelitní internet​

Satelitní internet Starlink, jehož autorem je podnikatel a vynálezce Elon Musk, už má své první uživatele.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.11.2020

Konspirační teorie kolem 5G rozjíždí obchod se strachem

Poplašné zprávy o tom, že 5G sítě mohou být škodlivé lidskému zdraví, se s nástupem superrychlého internetu objevují na sociálních sítích a ve virtuálních médích v poměrně pravidelných intervalech. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 12.10.2020

solus

Jak získat internet, když jsem v SOLUSU?

Získat „status“ dlužníka či neplatiče není v dnešní době nijak složitá věc. Člověk se dostane do rejstříku SOLUS celkem snadno. V mnoha případech si tak znepříjemní život kvůli banální částce nebo opomenutí. 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 1.6.2020

zoek2020

Novela zákona o elektronických komunikacích

Je potřeba zdůraznit, že se nejedná pouze o změny v oblasti mobilních volání, ale také v oblasti poskytování služeb internetu. 


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 28.3.2020

1.4.2020 zaniká značka UPC

1.4. zaniká značka UPC

Symbol kabelového internetu a televize, společnost UPC, začátkem dubna oficiálně končí na českém trhu. Už 1. srpna loňského roku odstartovalo slučování UPC a Vodafonu a za čtrnáct dní bude jejich fůze oficiálně dokončená.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 16.3.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020