DVB-T se tento týden vypíná na Moravě, Pardubicku i Jihlavsku.

Přechod na DVB -T2 je v plném proudu. Koncem tohoto týdne dojde k vypnutí celoplošných sítí, které využívají původní standart DVB-T, rovnou ve třech regionech. Už od čtvrtečního večera se bude vysílání šířit na vlnách DVB-T2 (na frekvencích 470 až 694 Mhz) v oblasti severní Moravy, na Pardubicku i Jihlavsku.

„Jednu minutu před půlnocí dne 27. srpna dojde k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Ostrava – Hošťálkovice, Ostrava – Hladnov a Frýdek – Místek – Lysá hora na kanálu 54 a Jeseník – Praděd na kanálu 36. Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili a přijímají TV stanice České televize s varovným piktogramem, budou potřebovat pro zajištění bezplatného příjmu televizor nebo set top box, který umí přijmout DVB-T2 vysílání,“ vysvětlila PR zástupkyně společnosti České radiokomunikace Petra Miterová.

Pardubicko

Nejen diváci na severní Moravě budou od čtvrtka odstřihnutí od DVB-T vysílaní. Hlášku „není signál“ oznámí ve stejný den i televize na Pardubicku, kde taktéž dojde k vypnutí vysílání z vysílače Pardubice Krásné na kanálu 32.

Jihlavsko

Poslední region, který ve čtvrtek končí s DVB-T, je Jihlavsko. Zde budou muset přeladit diváci, kteří využívali DVB-T vysílání programů České televize z vysílače Jihlava Javořice na kanálu 33. „Diváci, kteří již nyní přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2, ve kterém jsou všechny stanice vysílány v HD kvalitě, mohou být v klidu a přelaďovat nyní nemusí. Stávající DVB-T vysílání hlavních komerčních televizních stanic potom bude vypínat 22. září a 23. září v brzkých ranních hodinách budou tyto programy k dispozici už jen v novém standardu DVB-T2,“ řekla k celé věci mluvčí týmu Českých radiokomunikací Petra Miterová a doplnila, že ke stejnému datu skončí v regionu i vysílání přechodové sítě 12. „Všichni diváci, i ti, kteří již vysílání programů stanic Nova, Prima a Barrandov v DVB-T2 přijímali, si budou muset znovu přeladit své televize nebo set top boxy,“ dodala Petra Miterová.

Nutno říci, že přechodem na DVB-T2 si diváci ve všech regionech jedině polepší. Získají díky němu více televizních kanálů a mnoho z nich budou moci sledovat v HD kvalitě. Díky tzv. červenému tlačítku, které najdete na téměř všech televizních ovladačích, se domácnostem otevře přístup k IPTV službám televizních kanálů přes internetové připojení. „Přechod na DVB-T2 pokračuje podle nově schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce října 2020, kdy bude současné televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G,“ uvedla Petra Miterová.

 

Systém anténního pozemního vysílání používá v současné době pro příjem televizního signálu zhruba 60 procent všech domácností v České republice. Pozemní vysílání dosahuje svým signálem přes 99 procent českých domácností. Navíc je také jedinou platformou, za kterou diváci nemusí platit. V okamžiku, kdy uživatelé přeladí na DVB-T2, zajistí si další bezplatný příjem TV programů minimálně na dalších deset let. Stát totiž garantuje kmitočty pro vysílání DVB-T2 až do roku 2030. V novém standardu televizního vysílání mají diváci přístup k více než dvaceti komerčním televizním stanicím, mezi nimiž nechybí například Nova CINEMA, Óčko STAR, Prima ZOOM či CNN Prima News. 

Jak pokračovat?

Cest k tomu, jak si zachovat pohodlné domácí televizní vysílání, je hned několik. Za některé zaplatí uživatelé více, jiné jsou levnější. Zřejmě nejnákladnější variantou je koupě nové televize, která standard DVB-T2 s kódováním HEVC podporuje. Ve hře jsou však i finančně příjemnější možnosti, jako například set-top box, internetová televize, nebo satelitní sledování.

TV

Diváci, kteří kvůli přechodu na DVB-T2 zvažují koupi nového televizoru, nemusí hned běžet do obchodu. Je-li vaše televize vyrobená v roce 2018 nebo později, bude zřejmě schopná přijímat budoucí DVB-T2/HEVC vysílání. Pokud se však rozhodnete pro koupi nového přístroje, ujistěte se, že bude vybavený terestriálním přijímačem (DVB-T2 s modernějším kódováním HEVC). Chytrá televize, jež se připojí k internetu, navíc může spolupracovat s řadou on-line služeb.

Set-top box

Za set-top box sice zákaznici taky zaplatí nemalé peníze, v porovnání s novou televizí to není tak strašné. Tato zařízení se dají pořídit v rozmezí od 600 do 4000 korun. Rozhodnete-li se pro levnější model, mohl by vašim požadavkům vyhovovat set-top box značky Strong, Alma nebo Emos. Tyto přístroje stojí cca 600 korun. Kolem tisícovky zaplatí zákazníci za značky set-top boxů Amiko, Evolveo, Thomson, Philips nebo Tesla. Pro náročnější uživatele nabízí trh zařízení i za více než 10 tisíc. Mezi top přijímače patří například přístroj od společnosti TechniSat s modelem Digit ISIO STC 4K Ultra HD, black, jehož velkou výhodou je podpora HbbTV (červeného tlačítka).

Internetová televize nebo satelitní vysílání?

Pokud se nehodláte zdržovat s nákupem čehokoli, je pro vás ideální volbou přechod na internetovou televizi. Té se totiž vypínání celoplošných sítí nijak netýká.

Satelitní příjem digitálního televizního vysílání má zase velkou výhodu v širokém pokrytí celého území České republiky a také velký výběr programů, které jsou navíc vysílány v nejvyšší HD kvalitě. Na současném trhu je navíc velké množství balíčků programů, které jsou klientům šité v podstatě na míru. Umožní i zpětné sledování oblíbených pořadů v televizi, ale i na tabletu či v mobilním telefonu. Pro přijímání satelitního TV vysílání je potřeba televize se satelitním tunerem (DVB-S/S2) nebo satelitní přijímač a parabolická anténa, kterou připevníte na střechu či balkon.

Přeladění na DVB-T2

Pokud vlastníte individuální anténu, nebude pro vás přeladění nijak složité. Stačí, když zmáčknete tlačítko na ovládání a kanály se vám naladí automaticky. V případě společné televizní antény je za vyřešení celé situace odpovědná servisní firma, jež vymění nebo přeladí tzv. kanálové vložky. Budete-li potřebovat nasměrovat anténu na jiný vysílač, opět je za situaci odpovědný servis.

Zvažujete přechod rovnou na kvalitní IPTV? Při objednání našeho předplatného zadejte slevový kupón „CLANEK“ a získejte napořád slevu 25%! 😊

Slevový kód “CLANEK”

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 24.8.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

5G

Internet 5G

Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?



Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019