Vodafone konečně uvedl na trh televizní službu

Po zaběhnuté službě O2 TV a T-Mobile TV se na trhu s touto nabídkou konečně objevil i třetí velký operátor. Vodafone TV se snaží nalákat klienty na více než 130 kanálů, sedmidenní zpětné sledování i poměrně velkorysou dostupnost. Zda se navenek atraktivním produktem podařilo  Vodafonu dohnat své konkurenty, však není tak úplně jisté.

Diváky chce oslovit třemi programovými balíčky, z nichž nejlevnější začíná na 150 Kč. Za něj dostanete 55 programů a 40 můžete sledovat v HD kvalitě. Dvojnásobné množství kanálů dostanou zákazníci, kteří si připlatí za variantu Komfort. Ta je k mání za 300 Kč. Nejdražší je pak balíček Komplet, který Vodafone nabízí za 600 Kč a avizuje v něm 130 stanic včetně Videotéky a HBO GO.

Abyste mohli se sledováním začít, musíte si nejprve nainstalovat set-top box. K Vodafone TV dostanete samoinstalační balíček se set-top boxem Sagemcom DCI362-UHD, dálkovým ovladačem, napájecím zdrojem a potřebnými kabely. Samotné propojení s televizí není nijak zvlášť složité. Je třeba kabelem propojit set-top box s domácí internetovou sítí a poté ještě televizi a set-top box HDMI kabelem. Ke sledování Vodafone TV v televizi je sice potřeba pevné připojení k internetu, jestli však máte k Wi-Fi připojený telefon nebo tablet s aplikací Vodafone TV, dá se přes toto zařízení sledovat v televizi obsah z mobilní aplikace. Vodafone slibuje, že pokud se budete držet příručky rychlého nastavení, neměla by vám instalace zabrat více, než pár minut. „Diváky Vodafone TV čeká jednoduché a intuitivní uživatelské rozhraní a také náš vlastní firmware set-top boxu, který znamená velice rychlou odezvu na zadávané pokyny. Set-top box je připravený i na vysoké rozlišení obrazu ve 4K,“ slibuje v tiskové zprávě viceprezident Vodafonu Czech Republic pro nefiremní zákazníky Quique Vivas.

Pokud se pro Vodafone TV rozhodnete, čeká vás uživatelsky poměrně přívětivé prostředí. Obrazovka se dělí na několik sekcí, z nichž nejdůležitější jsou Moje TV, Televizní program, Na vyžádání a Aplikace. První z nich vám nabízí pořady podle vašeho nejčastěji sledovaného žánru, program je klasický průvodce, odkazem Na vyžádání se dostanete do Videopůjčovny a poslední Aplikace vede k několika předinstalovaným aplikacím.
vf tv
Zdroj: Vodafone.cz

Klienti UPC mají zatím smůlu

Co se týče internetového připojení, není třeba se přizpůsobovat Vodafonu. Televize vám bude fungovat s internetem od kohokoli. Poměrně nedořešené jsou však nabídky pro zákazníky s připojením od UPC, tedy v podstatě pro již stávající klienty Vodafonu. Ten, kdo používá UPC TV a UPC internet a chce přejit na Vodafone TV, nemusí nic řešit. Společnost hodlá své klienty převádět na Vodafone TV postupně během letošního roku. Celkem paradoxní je to, že klientům s internetem od UPC, kteří by měli nově zájem i o televizi, nabízí Vodafone balíček UPC TV. Přechod na novou platformu Vodafone TV prý sice bude možný, ale až v průběhu letošního roku. Pokud byste však o službu měli opravdu velký zájem, můžete si pořídit alespoň základní balíček. „K UPC internetu bychom vám Vodafone TV mohli nabídnout pouze za základní cenu, zatím ji neumíme přidat do jednoho zvýhodněného balíčku. Proto vám doporučujeme počkat na chvíli, kdy vás ke změně sami vyzveme. V tuto chvíli je také jeden z rozdílů mezi UPC TV a Vodafone TV v tom, že Vodafone TV zatím neumožňuje spuštění TV programů v prohlížeči na počítači. S touto funkcí do budoucna počítáme, a jakmile ji budeme mít připravenou, budeme o tom informovat,“ vysvětluje Vodafone situaci přímo na svých webových stránkách.

Kromě chybějící nabídky pro klienty UPC chybí u služby Vodafone TV jakékoli aplikace pro chytré televize. S těmi se počítá až do budoucna. Klienti tak nemohou do rozhraní Vodafone TV přidat jinou oblíbenou aplikaci jako například Netflix nebo HBO GO. Přístup k videotéce HBO GO je sice možné aktivovat v závislosti na vašem tarifu, musí se to však udělat zcela odděleně na webu HBO GO. Videotéka se potom dá používat například v mobilu nebo přes aplikaci v chytré televizi. Všechno však mimo rozhraní Vodafone TV.

Kromě chybějící nabídky pro klienty UPC chybí u služby Vodafone TV jakékoli aplikace pro chytré televize. S těmi se počítá až do budoucna. Klienti tak nemohou do rozhraní Vodafone TV přidat jinou oblíbenou aplikaci jako například Netflix nebo HBO GO. Přístup k videotéce HBO GO je sice možné aktivovat v závislosti na vašem tarifu, musí se to však udělat zcela odděleně na webu HBO GO. Videotéka se potom dá používat například v mobilu nebo přes aplikaci v chytré televizi. Všechno však mimo rozhraní Vodafone TV.

Nahrávání do cloudu

Celkem standardní službou je sledování už odvysílaných pořadů, které na Vodafone TV můžete dohledat 7 dní zpětně. Kromě toho nabízí také možnost nahrávání do cloudového úložiště, což umožní, aby byly nahrávky k dispozici na všech dostupných platformách. Takto můžete pořídit 100 hodin záznamu. Celkem sympaticky se jeví i funkce nahrávání všech dílů vašeho oblíbeného pořadu nebo seriálu či možnost zastavit přehrávání. Když tedy nebudete chtít propásnout žádnou filmovou scénu, jednoduše si od televize odskočíte a přitom použijete funkci play/pause. Vodafone TV také monitoruje, jaké typy pořadů divák nejčastěji sleduje a na základě toho dokáže sama doporučit tematicky podobný obsah. Kdo bude mít zájem, může sledovat zvolený snímek jak v původním cizojazyčném znění s titulky, tak i s českým dabingem.

Vodafone TV pro děti

Pokud máte děti, před kterými chcete některé programy zabezpečit, můžete využít rodičovského PIN kódu. Díky tomu budou děti sledovat jen vybraný obsah vhodný pro jejich věk. Když nezadají rodičovský PIN, nedostanou se zpátky do plnohodnotné nabídky kanálů. Spokojenost malých diváků si chce Vodafone TV zajistit dětským režimem. Ten umožňuje založení profilu, který je symbolizovaný roztomilým zvířecím avatarem (např. opice, sova, zajíc…). Kromě toho lze u každého profilu nastavit režim Večerky, což je v podstatě časový interval, během kterého se dětská sekce nezapne. K tomu, abyste dětský profil aktivovali, stačí vybrat v hlavním menu povel Děti nebo spustíte aplikaci Kids. Jednoduše stačí zmáčknout žluté tlačítko na vašem dálkovém ovladači. Když tak učiníte a aktivujete dětský profil, objeví se rozhraní s odlišnou grafickou podobou. Zde pak můžete volit z nabídky dětských pořadů a seriálů, které jsou vhodné pro děti konkrétního věku nebo přepnou na sledování dětských kanálů z nabídky.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 27.4.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

5G

Internet 5G

Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?



Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019