Kupujete nový notebook? Vyplatí se počkat!

Zvažujete koupi nového počítače a nevíte, jestli je ta správná doba? Pokud pořízení vašeho notebooku vyloženě nehoří, vyplatí se vám ještě pár týdnů počkat. Ve světě notebooků se totiž chystají velké změny, které budou mít výrazný vliv na ceny jednotlivých zařízení.

V nadcházejícím období projdou všechny druhy a typy notebooků výraznou proměnou, což samozřejmě ovlivní ceny těch současných. Ty budou muset zlevnit a v mnoha případech půjde o opravdu zajímavé částky. Patříte-li k náročnějším uživatelům, kteří svůj počítač používají i na něco jiného než jen na psaní ve Wordu, vyplatí se vám vyčkat a pořádně prozkoumat nabídky, které se objeví na trhu.

 

Na pulty obchodů s elektronikou míří nové grafické karty a procesory. Ty by měly udělat vítr napříč všemi kategoriemi notebooků od tenkých s použitelnou grafikou po dostupné herní. Pár nových přístrojů se už představilo, ale ve většině případů jsou stále k dostání jen určité modely z výprodeje.

 

Jestli máte zájem o levnější notebook do cca patnácti tisíc a spíše než skutečný výkon řešíte cenu, zvolte to, co nenaruší váš rozpočet. Žádné závratné parametry vás sice neohromí, ale propadák to také nebude. Na tomto typu strojů se chystané novinky nijak výrazně nepodepíší, pouze se do této kategorie časem dostanou výkonnější a dražší komponenty.

Nové procesory

Procesory AMD slavily v loňském roce úspěch u stolních počítačů a v současné době se snaží sukces zopakovat i u notebooků. Novinka Ryzen, procesor čtvrté generace, se snaží nalákat vyšším výkonem a nižší spotřebou energie, než je tomu u Intelu. Zároveň se pyšní výkonnějšími procesory a integrovanou grafikou. Na druhou stranu Intel oproti AMD nabízí nativní podporu rozhraní Thunderbolt 3 pro připojení náročných periférií. Jestli vás tedy zajímá zrovna tento typ strojů, měli byste pečlivě hledat a srovnávat, protože u tenkých notebooků bude konkurenční boj zuřit naplno. Kromě ceny a výkonu byste se měli zaměřit na specifickou kombinaci vlastností notebooku, která nejlépe vystihne vaše konkrétní potřeby a požadavky. Přístroje s procesory Ryzen série 4000U by se na trhu měly objevit přibližně v květnu.

Lepší grafika

Ne každý notebook s dedikovanou grafikou, který výrobci označí jako „herní“, si toto zařazení skutečně zaslouží. Například grafika MX250 od společnosti Nvidia si docela dlouho držela své místo na špici. Dnes už jí ale dorostla poměrně slušná konkurence v podobě grafiky na nových procesorech AMD. Nvidia se ale předních příček nechce vzdát jen tak bez boje. Už v březnu se by se proto měly na trhu objevit notebooky s novými grafikami Nvidie MX330 a MX350. Konkrétně nová MX350 se už může pochlubit upraveným jádrem z grafik GTX1050. Přesto, že má snížený výkon kvůli nižší spotřebě, budou její herní schopnosti dosahovat výkonu GTX1050. Konkrétní obrysy výkonu nových grafik by měly prozradit recenze, které se během pár týdnů začnou objevovat. Podle nich pak budete moci posoudit, zda vámi vybraný přístroj splní náročné požadavky například na celodenní provoz i večerní hraní her.

Herní notebooky

Na výkonné procesory AMD Ryzen série 4000H si v oblasti herních notebooků budou muset uživatelé ještě počkat. Rozhodně sem zamíří, ale jako první se objeví v dražších sestavách. V kategorii herních notebooků, jejichž cena se pohybuje mezi dvaceti až pětatřiceti tisící, se žádné zásadní proměny prozatím dít nebudou. Jediné zemětřesení se dá očekávat právě v oblasti cen. Dříve dražší přístroje budou pod náporem novinek zlevňovat. Například notebooky s grafikou RTX2060 se v současné době dají sehnat s cenovkou lehce na třicet tisíc. Pokud o tento typ máte zájem, měli byste si pospíšit. Jakmile zmizí z pultů výprodejové kusy, slehne se po nich zem. Hlavní nápor novinek v dostupnější herní kategorii se dá předpokládat zhruba v září (s nástupem dětí do škol) a v rámci předvánočních akcí. U notebooku s cenovkou kolem pětadvacet tisíc k žádnému zásadnímu překvapení zřejmě nedojde. I nadále se v této kategorii budeme setkávat s kombinací výkonných grafik v plastových tělech a také s hlučností.

Notebooky pro zapálené hráče

Máte-li pár desítek tisíc navíc a plánujete je utratit za herní notebook, mohlo by se vám vyplatit počkat a trpělivě sledovat co vám trh v blízké budoucnosti nabídne. V obchodech se to totiž bude hemžit řadou novinek, které by pro vás mohly být poměrně atraktivní. Společnosti Intel, ADM i Nvidia hodlají udělat krok směrem do budoucnosti a ukázat, co ve svých laboratořích vyvinuly. Konkrétně Intel se hodlá pochlubit procesory Core desáté generace a ADM chce kromě procesorů přijít i s výkonnějšími grafickými kartami pro notebooky. Zahanbit se nenechá ani Nvidia se svými vylepšenými mobilními grafikami. Nynější komponenty se tak budou v rámci konkurence trhu vyrovnávat s novinkami, které je v mnoha ohledech zastíní. To bude mít pravděpodobně vliv i na jejich cenu.

 

S novinkami se rozsype pytel v souvislosti s veletrhem techniky a elektroniky Computexem, který se chystá na konci června a na začátku července. Je celkem pravděpodobné, že společnost AMD představí kromě již uvedených Ryzenů 5 a 7 také Ryzen 9 pro notebooky. Jedním z důvodů je určitě i to, že nehodlá zůstat pozadu za Intelem, který odhalí své procesory Core 10. generace.

 

Nemůžete-li s nákupem herního notebooku čekat už ani měsíc, je na zváženou, zda by vám stejnou službu neudělal například herní desktop. V této kategorii jsou už cenovky nastavené konkrétněji, vše už je usazené a správná kombinace grafiky AMD nebo Nvidie vám může ušetřit pěkných pár tisíc korun. Desktop vám zároveň při hraní her udělá daleko větší službu než herní notebook, protože jeho výkon je v tomto směru lepší. Do kufru pak stačí přibalit levný kancelářský notebook a na cestách už vám v tomto ohledu nebude nic chybět.

Sestavy počítačů na míru

Takřka vždy se Vám finančně vyplatí si počítač seskládat na míru přímo dle Vašich požadavků a především práce, kterou budete na svém zařízení vykonávat. Ne každý však počítačovým komponentům rozumí tolik, aby si hardwarové části nakoupil sám.

 

Pokud bydlíte v Olomouci a okolí, doporučujeme zvolit firmu Počítače-Olomouc.cz, která Vám komponenty nakoupí za nejlepší ceny a naúčtují si pouze svoji práci při sestavě Vašeho nového miláčka! 🙂 

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 24.2.2020

Ověřte si nejlepší možnosti internetu na Vaší adrese!

Nebo nám zavolejte na číslo 588 880 508






    Nemáme rádi spam a budeme respektovat Vaše soukromí! 🙂

    Odesláním kontaktního formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a na základě čl. 6 odst. 1 písm. b) nařízení GDPR za účelem poskytnutí služeb elektronických komunikací.

    konec úvazků

    1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

    1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

    1 Gb/s do sedmi let!

    Existence Gbit sítí - CETIN

    Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

    Akvizice UPC

    Akvizice UPC Česká republika

    Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

    5G

    Internet 5G

    Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?



    Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019

    Akvizice Lemo internet

    Akvizice Lemo Internet a.s.

    Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019

    Pobočka v Olomouci

    Dolní náměstí 55/33
    Po-Čt 9:00-19:00
    Pátek 9:00-12:00
    +420 588 880 508
    [email protected]

    Odpovědná osoba

    Lukáš Pecina
    +420 722 964 094
    [email protected]

    Správa sítě

    Jan Vorel
    +420 739 727 181
    [email protected]

    © 2016-2020 NejPřipojení.cz s.r.o.

    Se sídlem Slavíčkova 827/1a, 638 00 Brno

    Zapsána v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Brně, spisová značka C 98727 dne 7. března 2017

    IČ:05884659

    DIČ: CZ05884659