Jarynet byl koupen!
Novým majitelem se stává Nordic Telecom.

Do sítě Nordic Telecom se letos přidala další společnost. Po Libli s.r.o. se k velkému hráči připojil i JaryNet, který je jedním z předních poskytovatelů internetového připojení v Bohumíně a okolí. Regionální firma, jež je součástí svazku od 20. února, i nadále slibuje svým klientům „sousedskou přívětivost“ i dostupnost, na kterou byli u JaryNetu zvyklí.

V této souvislosti je třeba říci, že pro necelých dva půl tisíce stávajících zákazníků JaryNetu se v současné době opravdu nic zásadního měnit nebude. Péče o klienty i servis zůstávají pod původní taktovkou. „Věříme, že místní firma zná svého zákazníka nejlépe. Jsme v dosahu, a pokud s námi budete potřebovat cokoliv řešit, můžete nás navštívit na pobočce. Nikam se nestěhujeme, stále nás najdete v Bohumíně,“ slibuje společnost ve svém prohlášení o spojení s Nordic Telecom.

Co spojení přinese?

Propojení s Nordic Telecom bude mít vliv především na rozvoj služeb. Díky provázanosti se silným operátorem a jeho kapitálem se v regionu do budoucna plánuje rozvoj a rozšíření pevné sítě páté generace, která podstatně zrychlí a zkvalitní bezdrátové připojení. Jelikož má Nordic Telecom v oblasti již několik 5G vysílačů, je příslib lepšího a rychlejšího připojení poměrně reálným plánem. Do budoucna by tak klienti společnosti mohli využívat i superrychlé 5G datové mobilní přenosy. Jedním dechem je však třeba dodat, že nabídka, o které se zde hovoří, ještě není 5G v právem smyslu slova. Aukce 5G kmitočtů je prozatím v nedohlednu a k jejímu vypsání by snad mohlo dojít během několika následujících měsíců. To, co klienti v rámci možnosti 5G internetu získají, je takzvaná 5G-ready technologie. I ta však zaručuje kvalitní internetové připojení vedené v licencovaném pásmu 3,7 GHz, ze kterého získal Nordic Telecom jako jediný účastník aukce dva bloky spektra.

 

Díky spolupráci s dalšími operátory se rozšíří i pole působnosti JaryNetu. Po začlenění do Nordic Telecom může klientům nabídnout připojení i v jiných regionech. Pokud by se například zákazník rozhodl změnit bydliště nebo si třeba koupil chatu na jižní Moravě, připojí ho společnost bez problémů i tam. To samozřejmě platí i pro ty odběratele Nordic Telecom, kteří míří do oblasti Bohumína. Potenciální i stávající klienti si možnosti připojení mohou jednoduše ověřit přímo na stránkách JaryNetu. Ty je nově odkážou na web Nordic Telecom, kde po vyplnění adresy zjistí dostupnost i nejvýhodnější tarif, jaký jim může firma poskytnout.

Nové tarify pro JaryNet

S Nordic Telecom se pro uživatele otevírá i další skupina tarifů. Původní nabídka JaryNetu se tedy postupně promění v portfolio Nordic Telecom, které klienty mimo jiné láká na kvalitnější služby od mobilních přes pevné až po televizní vysílání. Stávající zákazníci JaryNetu, kteří jsou se svou současnou službou spokojeni, si ji samozřejmě mohou ponechat ve verzi, na jakou jsou zvyklí.

5G

Od 1. května se nabídka bohumínského poskytovatele rozrostla o několik nových tarifů, které začátkem měsíce nasadil na trh právě Nordic Telecom. V rámci služby Nordic 5G si potenciální zájemci mohou vybrat ze tří variant. Balíček Nordic 5G 30 poskytuje rychlost stahování dat 30 Mb/s a rychlost odesílání dat 3 Mb/s. Měsíčně za něj zaplatíte 295 Kč. Nordic 5G 60 je o stovku dražší, data můžete stahovat rychlostí 60 Mb/s a odesílat rychlostí 6 Mb/s. 495 Kč pak půjde z kapes klientům, kteří si objednají verzi Nordic 5G 100, s níž získají přenosovou rychlost 100/10 Mb/s. Každý z výše zmíněných tarifů se měsíčně ještě prodraží o 75 Kč, které jsou klientovi účtovány za pronájem klientského zařízení pro příjem signálu a domácí Wi-Fi router.

Optika

Další květnovou novinkou jsou například tarify, které společnost připojuje v rámci technologie optické sítě. Zde se cenová nabídka pohybuje v rozmezí od 245 Kč do 895 Kč. Přenosová rychlost je u nejlevnější varianty 40 Mb/s pro stahování a 8 Mb/s pro odesílání. O sto korun více zaplatí zájemci o tarif Nordic Optika 100, který poskytuje rychlost stahování dat 100 Mb/s a rychlost odesílání dat 20 Mb/s.  Za 395 Kč lze pořídit balíček Nordic Optika 250, se kterým dosáhnete přenosové rychlosti 250/50 Mb/s.  Nejdražší tarif je u tohoto typu připojení Nordic Optika 1000. S ním dosáhnete přenosové rychlosti 1000/200 Mb/s.

Wifi

V novém portfoliu se nezapomíná ani na Wifi připojení, u kterého si klienti taktéž mohou vybrat z několika variant tarifů. Nordic Wifi 10 je bude stát 245 Kč a nabídne rychlost stahování dat 10 Mb/s a rychlost odesílání dat 2 Mb/s. Nejdražší verze tohoto internetového připojení je pak Nordic Wifi 30 za 395 Kč a klient za ni dostane rychlost 30/6 Mb/s. I zde je třeba počítat s dalším výdajem za pronájem zařízení, který v tomto případě činí 45 Kč.

 

Před spojením s Nordic Telecom se zákazníci JaryNetu museli spokojit pouze s připojením přes Wifi nebo optiku.  Díky fůzi se tedy klientům z Bohumínska otevřela možnost rychlejšího 5G připojení. Zároveň je však třeba dodat, že tam, kde nebude z jakýchkoli technických důvodů možnost 5G, zvládne JaryNet i nadále připojovat na svých původních technologiích.

Asymetrické tarify

Z výše zmíněného je patrné, že všechny nové tarify, které Nordic Telecom a zároveň tedy i JaryNet nabízí, jsou takzvaně asymetrické. To v podstatě znamená, že rychlost stahování (download) není stejná, jako rychlost nahrávání (upload). Pro klienty v běžné domácnosti, kteří využívají internet například k prohlížení Youtube, Facebooku nebo čtení emailů, je tato změna v podstatě nedůležitá. Klienti, kteří však kladou větší nároky na nahrávání a potřebují vyšší datový tok i při uploadu, mohou mít s tímto asymetrickým tarifem problémy. Na tuto variantu však Nordic Telecom ve své nabídce pamatuje. Za stahování a odesílání dat stejnou rychlostí si ale zákazník musí připlatit 55 Kč.

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 11.5.2020

konec úvazků

1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

1 Gb/s do sedmi let!

Existence Gbit sítí - CETIN

Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

Akvizice UPC

Akvizice UPC Česká republika

Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

5G

Internet 5G

Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?



Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019

Akvizice Lemo internet

Akvizice Lemo Internet a.s.

Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019