Bezpečnostní rizika spojená s 5G

Budou se čínské firmy Huawei a ZTE angažovat v zavádění komunikačních sítí 5G v České republice? To je otázka, která v poslední době rezonuje napříč českou politickou scénou. Senát i vláda řešili v uplynulých dnech varování Evropské komise i Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který od používání softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE dlouhodobě zrazuje.

5g

NÚKIB dokonce tvrdí, že používání jejich technologií může pro Českou republiku znamenat bezpečnostní hrozbu. „K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí,“ uvedl dnes již bývalý ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a upozornil také na to, že Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné spolupráci na zpravodajských aktivitách. Pouštět je proto do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může podle Navrátila představovat hrozbu. O jaké parametry nebo zjištěni se varování NÚKIB opírá, už úřad neříká. Zjištěné aktivity Huawei a ZTE už patří do skupiny tajných informací.

 

Kromě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost se do Huawei a ZTE před nedávnem pustila i Evropská komise. Ta České republice a dalším členským státům doporučila, aby k budování citlivých částí sítí 5G nepouštěla společnosti, které považují za bezpečnostní riziko. Na druhou stranu Huawei si neochvějně stojí za tím, že pro taková varování neexistují žádné důkazy.

Huawei a ZTE v tuzemsku

Je třeba také připomenout, že s technologiemi Huawei již běžně pracují mobilní sítě všech tří nejsilnějších českých operátorů. Ve většině případů však jde o součásti radiové sítě a ne o takzvanou řídící vrstvu, ze které by bylo možné například nelegálně získat nějaká data. I tak se však tuzemští operátoři varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost musí zabývat. Technologie, které využívají, musí splňovat požadavky a standardy, které stanovuje zákon o kybernetické bezpečnosti.

 

Ať už jsou bezpečné či nikoli, technologie společnosti Huawei už zastoupení ve státních zakázkách dávno mají. Kromě vybavení nového datového centra ČEZu získala firma zakázku na stavbu první etapy tzv. MPLS sítě pro Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Ta obsahuje informace o české silniční a dálniční dopravě. O dalším propojení čínských technologií Huawei se mluvilo i ve spojitosti s PPF jako vlastníkem O2 a CETINu. To je však zatím jen ve fázi podepsání memoranda o spolupráci.

 

Přesto, že problematika bezpečnosti čínských technologických společností a zavádění komunikačních sítí 5G je teď v Senátu poměrně probírané téma, samotná aukce kmitočtů 5G je prozatím v nedohlednu.  Vláda ji sice původně chtěla vyhlásit na letošní leden, ale aukci nakonec odložila. Důvodem mělo být údajně to, že by nebyla férová. K novému vypsání aukce 5G kmitočtů by tak mělo dojít asi v půlce letošního roku.

Konspirační teorie

Kromě bezpečnostních rizik spojených s používání softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE se v uplynulém týdnu vláda musela zabývat i dezinformacemi, o kterých se mluví v souvislosti s budování 5G a možnými zdravotními riziky. V tuzemských médiích i na sociálních sítích se začaly objevovat poplašné zprávy o tom, že 5G sítě mohou být lidskému zdraví škodlivé.

 

Jednou ze současně nejpopulárnějších konspiračních teorií je spojitost 5G sítě a epidemie Covid-19, se kterou se nyní potýká celý svět. Ve Velké Británii, Nizozemsku nebo na Kypru vygradovala situace do té míry, že místní obyvatelé dokonce začali podpalovat telekomunikační antény a vysílače. Zastánci těchto absurdních úvah se domnívají, že příčinou Covid-19 jsou buď frekvence, které nová bezdrátová technologie používá, nebo že tento typ signálu oslabuje náš imunitní systém. Vědci i operátoři jedním hlasem tvrdí, že tyto spekulace jsou absurdní a nemají nic společného s realitou.

 

Poplašné zprávy, které prezentují 5G jako zdravotní hrozbu, považuje za nesmyslné i Asociace provozovatelů mobilních sítí. Informace o škodlivosti šíří u nás hlavně dezinformační weby AC24 nebo stop5G a také různé s weby a skupiny o zdravém životním stylu či ekologii. Monitorováním dezinformací o 5G řešil také Český telekomunikační úřad, který na svém facebookovém profilu dokonce vyzívá sledující, aby mu fake news posílali s tím, že se je pokusí vyvrátit. „Aukci kmitočtů máme připravenou a teď vyrážíme do boje proti fake news. Přišel vám nebo vašim blízkým řetězový email proti 5G? Pošlete ho na [email protected], my ho zveřejníme a vyvrátíme,“ uvádí na Facebooku Český telekomunikační úřad.

5G přinese velké změny

Společně s 5G sítí vstoupí do našich životů spousta změn. Kromě velkého zvýšení přenosové rychlosti dat najde nová generace mobilního internetu své místo třeba v dopravě, virtuální realitě, sportu nebo v zařízeních, jež se věnují zdraví. Přesto, že se realizace 5G sítě stále posouvá, až začne v našich končinách skutečně fungovat, velmi rychle si najde cestu do většiny domácností. Prostřednictvím různých chytrých přístrojů jako jsou pračky a ledničky, chytré žárovky a další produkty, se internet věcí v tuzemsku už dokonce poměrně výrazně zabydlel.

 

Ačkoli to v našich zeměpisných šířkách zní spíše jako futuristická utopie, v Číně už společnost Huawei začala s výzkumem dokonce šesté generace bezdrátových systémů. Ty mají logicky nahradit 5G, které však nejsou ještě ani pořádně rozšířené. Huawei samozřejmě dodává, že o 6G by se mohlo v reálném kontextu mluvit nejdříve za 10 let. Zároveň technologický gigant přiznává, že na 5G a 6G pracuje současně, ale zatím je pouze na začátku. Další věcí je i to, že každá nová generace mobilní sítě potřebuje stanovený standart v mnoha odvětvích, což je věc, která vzniká dlouhá léta. Je třeba připomenout i to, že není úplně jasné, k čemu by bylo 6G zapotřebí.

Využíváte doma internet, ale nevíte, jaké máte všechny možnosti? 

 

Ověřte si zdarma a nezávazně Vaše nejlepší možnosti na jakékoli adrese. 🙂

Autor: Redakce NejPřipojení.cz 4.5.2020

Ověřte si dostupnost na Vaší adrese!

Nebo nám zavolejte na číslo 588 880 508






    Nemáme rádi spam a budeme respektovat Vaše soukromí! 🙂

    Odesláním kontaktního formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a na základě čl. 6 odst. 1 písm. b) nařízení GDPR za účelem poskytnutí služeb elektronických komunikací.

    konec úvazků

    1.4.2020 celoplošný konec úvazků!

    1.4.2020 vejde v platnost novela zákona, která zamezí pokutování zákazníků za předčasné ukončení smluv.



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 3.2.2020

    1 Gb/s do sedmi let!

    Existence Gbit sítí - CETIN

    Gigabit optikou až do domu pro milion domácností?



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 21.10.2019

    Akvizice UPC

    Akvizice UPC Česká republika

    Novým majitelem UPC Česká republika s.r.o. se stává Vodafone a od 1.8.2019 přebírá jejich aktivity.


    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 13.8.2019

    5G

    Internet 5G

    Pravda nebo klamání spotřebitele internetového připojení?



    Autor: Šimon Čecháček C-NET.solutions 16.6.2019

    Akvizice Lemo internet

    Akvizice Lemo Internet a.s.

    Novým akcionářem Lemo internet a.s. se stal T-Mobile Czech Republic a.s



    Autor: Redakce NejPřipojení.cz 2.6.2019